GYIK

Mi az ultrahang?

Azokat a hangokat nevezzük ultrahangnak, melyek frekvienciája meghaladja a hallható hang frekvenciaállományát. A hallható hang frekvenciája 20Hz - 20kHz között van, az orvosi diagnosztikában használt ultrahang frekvenciaállománya 1-30 MHz.

Káros-e az ultrahangvizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat nem jár sugárterheléssel, így semmilyen káros hatása nincs az emberi szervezetre.

Káros-e az ultrahangvizsgálat a magzatra?

A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy a terhesség alatt végzett ultrahangvizsgálatoknak nincs káros hatása a fejlődő magzatra.

Mi a különbség a 2D, a 3D és a 4D között?

  • A 2D, azaz a kétdimenziós ultrahangvizsgálat-típus minden ultrahangvizsgálat alapja, síkbeli ábrázolást ad.
  • A 3D kép metszeti ultrahangképek sorozatából egy számítógépes program segítségével előállított többsíkú, háromdimenziós kép a vizsgált területről (esetünkben a magzatról).
  • A 4D tulajdonképpen a 3D-s ultrahangkép megjelenítése mozgásban (esetünkben a magzatról) - az egyes metszeti képek kiolvasása olyan gyors ütemben történik, hogy azt szemünk valós idejű mozgásként érzékeli. Ezt nevezzük "real-time" működésnek.

Mindig tökéletes képet kapunk?

A vizsgálat eredményessége függ az ultrahangkészülék és a vizsgálófej minőségétől, a vizsgálatot végző szakembertől, és a páciens anatómiai adottságától. Megnehezíti a vizsgálatot a súlyfelesleg, a gázosodást fokozó ételek, italok fogyasztása, a magzatok pedig néha "eltakarják" magukat.

Az ultrahang-diagnosztikai módszer sem képes minden elváltozást, rendellenességet feltárni, ám alkalmazásával a betegség korai felismerésének esélye, és ezáltal a gyógyítás eredményessége nő!

Miért lehet szükség hüvelyen keresztül végzett ultrahang vizsgálatra?

Az endoszonográfia előnye, hogy magasabb frekvenciával vizsgálva, jobb térbeli felbontású képeket kapunk, mint ha a bőrön keresztül, zavaró szövetrétegen át ábrázolnánk az adott szervet.

Mikor kérjünk ultrahangvizsgálatot?

Teljesen panasz- és tünetmentes esetben is lehetnek vese- vagy epekövek, esetleg daganatos elváltozások, melyeknél fontos a korai felismerés, ezért 40 éves kor felett szűrővizsgálati jelleggel évente egyszer ajánlatos ultrahangvizsgálatot végeztetni.

Az ultrahang lehet az elsőként választandó vizsgálat például hasi, alhasi panaszok esetén, gyakori vizelési inger, véres vizeletürítés esetén, ismert cystás elváltozások kontroll vizsgálata céljából, ismert epekő, vesekő által okozott panaszok esetén, stb.

Kell-e beutaló?

Mint minden radiológiai vizsgálat, így az ultrahangvizsgálat is klinikai indikációhoz kötött, ezért kérjük, hogy panaszaival előbb forduljon háziorvosához! De a vizsgálatokon történő résztvételhez nem szükséges beutaló.

Hogyan tudok bejelentkezni?

Ügyfélszolgálatunk hétköznapokon 10 órától áll rendelkezésére!

Telefonon a +36 30/470-2559 vagy a +36 46/504-850 telefonszámokon.

E-mailben a dimenziodiagnosztika@gmail.com címen.

Személyesen az Arany Corvin Üzletház első emeletén lévő rendelőnkben (3530 Miskolc, Arany J. u. 11-13.)

Mi tegyek, ha mégsem jó az időpont?

Ha mégsem jó a kiválasztott időpont, kérjük, hogy mindenképp jelezzék nekünk telefonon.

Rovatunkat Harkányi Zoltán-Morvay Zita: Ultraszonográfia (Minerva Kiadó Kft., 2006.) c. könyv segítségével állítottuk össze.